Antonio Ruz

Antonio Ruz ©Lau Ortega
BIOGRAFIA

Core√≤graf i ballar√≠ independent, Antonio Ruz √©s en l’actualitat un dels creadors m√©s destacats de la dansa al nostre pa√≠s. El seu discurs es basa en un inter√®s accentuat pel car√†cter m√©s obert de la dansa.

Va n√©ixer a C√≤rdova el 1976 i a la seva ciutat natal es va formar en flamenc, dansa espanyola i ballet cl√†ssic. Inicia la seva carrera professional al Ballet V√≠ctor Ullate i el 2001 ingressa al Ballet del Gran Teatre de Ginebra. Un any m√©s tard, ingressa al Ballet de l’√ípera de Li√≥ i el 2006 torna a Espanya per formar part de la Compa√Ī√≠a Nacional de Danza (Nacho Duato).

Des del 2007 i fins l’actualitat, col¬∑labora amb la Sasha Waltz & Guests (Berl√≠n), participant com a ballar√≠, core√≤graf i repetidor, aix√≠ com en diversos treballs de Juan Kruz D√≠az de Garaio Esnaola. Tamb√© des del 2007, comen√ßa una prol√≠fica col¬∑laboraci√≥ amb la companyia de dansa espanyola Est√©vez-Pa√Īos & Compa√Ī√≠a amb qui crea la pe√ßa Danza 220V (2010). Ruz ha participat com a core√≤graf en peces teatrals dirigides per A. Lima i M. del Arco.

El 2010, crea la seva pr√≤pia companyia de dansa amb la qual continua desenvolupant el seu discurs de tall i resultat ecl√®ctic i la seva particular relaci√≥ amb la m√ļsica, sovint en directe. Ignoto (2011), Libera Me! (2012), √Ä L‚Äôespagnole, fantas√≠a esc√©nica (2015), Recreo.02 (2015), Beautiful Beach (2015), Double Bach (2016), No Drama (2010), Ojo (2012) o Presente (2018) s√≥n alguns dels seus treballs. Ruz √©s creador de l’espectacle Electra (2017) per al Ballet Nacional d’Espanya. Dirigeix ‚Äč‚Äčel projecte pedag√≤gic L’OBC balla Ravel (2019) per a L’Auditori de Barcelona i √©s core√≤graf de la sarsuela El Barberillo de Lavapi√©s (2019) amb direcci√≥ d’A. Sanzol.

Entre les mencions i guardons que dibuixen la seva traject√≤ria, figuren el Premi Nacional de Dansa 2018 en la Categoria de Creaci√≥ i el Premi Ojo Cr√≠tico de Danza 2013, de RTVE. Ruz √©s membre de l’Acad√®mia de les Arts Esc√®niques d’Espanya.

ATENCI√ď

Aquest concert √©s gratu√Įt per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L‚ÄôAuditori Digital. Si ja tens un compte a la plataforma, nom√©s has d‚Äôintroduir les teves credencials. Si no √©s aix√≠, registra‚Äôt abans.

ATENCI√ď

Has acabat de veure la previsualitzaci√≥ del v√≠deo. Si vols veure el v√≠deo sencer, el pots comprar individualment (video_price‚ā¨), o comprar una subscripci√≥ amb acc√©s il¬∑limitat als concerts des de 7,99‚ā¨ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 ‚ā¨ AL MES

Est√†s a punt d'adquirir aquest v√≠deo per video_price ‚ā¨. T'informem que et pots subscriure per 7,90‚ā¨ al mes i gaudir de tots els continguts amb acc√©s il¬∑limitat. Vols continuar amb aquesta transacci√≥?