José Manuel López López

José Manuel López López ©Rafa Martín
BIOGRAFIA

El catàleg de José Manuel López López (Madrid, 1956) comprèn des d’obres per a solistes, obres de cambra, mixtes, electròniques o per a formats multimèdia, fins a obres per a grans formacions simfòniques i òpera.

Estudia piano, composició i direcció d’orquestra a Madrid, Itàlia i França. Després d’aquesta etapa de formació, consolida el seu llenguatge musical personal aprofundint en música electrònica a la Universitat París 8 i al Cursus de l’IRCAM (1992) de composició i informàtica musical. Obté un Diploma d’Estudis Avançats en Música i musicologia del segle XX a l’École des Hautes Études en Sciences Socials de París.

Ha rebut encàrrecs de nombroses institucions com els Ministeris de Cultura espanyol i francès, la Fundació Caixa Madrid, el Festival Ensems de València, la Fundació Gulbenkian de Lisboa, l’Orquestra Filharmònica de Ràdio França, el Festival MUSICA d’Estrasburg, la Tokyo Sinfonietta, entre d’altres. La seva música ha estat interpretada per l’Orquestra Simfònica Alemanya de Berlín, l’Ensemble Intercontemporain, Klangforum de Viena, Ensemble Aleph, 2e2m, Plural Ensemble, Taller Sonor, Sigma Project, Trio Arbós, Ensemble l’Itinéraire, Quartet Arditti, Orquestra de Mèxic, Quartet Llatinoamericà, per citar-ne només alguns.

El 1996 és guardonat per l’Association Française d’Action Artistique per realitzar una llarga estada de composició a la Vila Kujoyama de Kyoto (Japó) i el 1997, premiat per l’Acadèmia Espanyola de Belles Arts de Roma i convidat per la Fundació Civitella Ranieri a Umbría (Itàlia) el 2011. Ha representat Espanya a la Tribuna Internacional de Compositors de la UNESCO en diverses ocasions. Del 2007 al 2011 va ser Director Artístic de l’Auditori Nacional de Música de Madrid. El 2000 el Govern espanyol li atorga el Premi Nacional de Música i el 2012 La SACEM el premi Francis i Mica Salabert, per la seva obra Metro Vox In memoriam Iannis Xenakis. El 2013 rep el premi de Música René Dumesnil, concedit per l’Acadèmia Francesa de Belles Arts.

Ha realitzat col·laboracions amb altres artistes, com el pintor José Manuel Broto, els videoartistes Pascal Auger i Francis Naranjo, o el poeta Dionisio Cañas, i desenvolupa també una gran activitat pedagògica, ha estat compositor resident a Bourgogne, a la Càtedra Manuel de Falla a Cadis, o com a professor convidat pel Mozarteum de Salzburg. Va ser professor de composició al conservatori Superior de Música d’Aragó i actualment és professor-investigador i director de l’Atelier de composition a la Universitat Paris 8 i professor de composició al Conservatori Edgard Varèse de Gennevilliers, a França. El 2017 és nomenat professor de composició al Conservatori regional de París.

Les seves obres estan publicades per Universal Music Publishing Group Classical, Editions Henry Lemoine, Editions Musicals Transtlantiques (The Music Sales Group), i Maison ONA a França; per Editorial Piles a Espanya, i pel mateix compositor.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?