Lina González-Granados

Lina González-Granados ©Mariangela Photography
BIOGRAFIA

Lina González-Granados ha estat nomenada recentment directora resident de l’Òpera de Los Angeles, lloc que ocuparà a partir del juliol del 2022 i fins al juny del 2025.

Elogiada per la seva «atenció als colors orquestrals» (OperaWire) i la seva capacitat de crear «canvis fulgurants de tempo, mètrica i efecte» (Boston Musical Intelligencer), la colombiano-nord-americana Lina González-Granados ha destacat a escala nacional i internacional com a jove prodigi de la direcció de repertori simfònic i operístic. Les seves interpretacions enèrgiques i el seu afany per seleccionar obres noves i desconegudes de compositors llatinoamericans l’han feta mereixedora del reconeixement internacional: el 2021 va rebre la Medalla d’Excel·lència de Sphinx, el tercer premi i el premi especial de l’ECHO (European Concert Hall Organization) al concurs La Maestra i el 2020 i el 2021, la Beca de Desenvolupament Professional de la Fundació Solti, als Estats Units.

González-Granados va guanyar el 4t Concurs Internacional de Direcció Sir Georg Solti de l’Orquestra Simfònica de Chicago i és aprenenta de direcció de Solti sota la supervisió del mestre R. Muti. Ha estat becària de direcció de l’Orquestra de Filadèlfia i l’Orquestra Simfònica de Seattle.

De la temporada 21-22, cal destacar les actuacions amb les Filharmòniques de Nova York i de Rochester, així com els debuts amb l’Orquestra Simfònica Nacional dels Estats Units, l’Orquestra Gulbenkian, l’Orquestra Nacional d’Espanya, les Simfòniques de Barcelona, de Nuremberg i de Kristiansand, la Filharmònica Arturo Toscanini, la Tapiola Sinfonietta, l’Orquestra de la Ràdio Nacional de Polònia, l’Orquestra del Principat d’Astúries, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó i l’Orquestra Simfònica de Tenerife. També dirigirà la producció d’Il barbiere di Siviglia (El barber de Sevilla) a l’Òpera de Dallas.

Recentment ha dirigit les Orquestres Filharmòniques de Nova York, de Rochester, de Louisiana, de Rhode Island i de Medellín, les Orquestres Simfòniques de San Francisco, de Seattle, de San Antonio, la Nacional de Colòmbia, així com l’Orquestra de Filadèlfia. Ha tingut l’oportunitat de treballar amb artistes de fama mundial com Y. Bronfman, P. Zukerman, G. Guerrero, Z. Mehta, M. Alsop i Y. Nézet-Séguin.

González-Granados és una defensora activa i fervent de la inclusió i la creació d’obres noves per a orquestra de cambra i orquestra gran, especialment de la música de compositors llatinoamericans. És directora artística d’Unitas Ensemble, una orquestra de cambra que ella mateixa va fundar, que toca obres de compositors llatins i ofereix actuacions gratuïtes a les comunitats amb pocs recursos. Ha rebut molts premis cívics pel seu treball amb Unitas, com el recent premi Spark Boston. També ha dirigit moltes estrenes mundials, nord-americanes i americanes, a més de publicar l’àlbum Estaciones d’Unitas Ensemble, enregistrat amb el Cuarteto Latinoamericano i guanyador dels Grammy llatins.

Nascuda i criada a Cali (Colòmbia), González-Granados va començar a dirigir el 2008 amb la Jove Orquestra de Belles Arts de Cali. Va cursar un màster en direcció amb Charles Peltz, un postgrau en direcció coral al Conservatori de Nova Anglaterra amb Erica Washburn i un doctorat en direcció orquestral a la Universitat de Boston.  Els seus mentors principals són M. Alsop, B. Haitink, Br. Tovey i Y. Nézet-Séguin.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?