OBC

BIOGRAFIA

L鈥橭rquestra Simf貌nica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) va ser fundada per l鈥橝juntament de Barcelona el 1944, com a consolidaci贸 del projecte de l鈥橭rquestra Pau Casals (1920-1937) que la Guerra Civil va interrompre. Avui dia, tot mantenint l鈥檈sperit original de Pau Casals, oberta al m贸n i compromesa amb la societat, interpreta les grans obres del repertori simf貌nic amb especial cura dels nostres artistes i el nostre patrimoni musical.

Des de l鈥檃ny 1999 t茅 com a seu pr貌pia L鈥橝uditori, obra de l鈥檃rquitecte Rafael Moneo, on interpreta m茅s d鈥檜na vintena de programes de temporada a m茅s d鈥檃ltres concerts que apropen la m煤sica d鈥檕rquestra a la ciutadania. A aquesta activitat cal sumar-hi els concerts en llocs emblem脿tics, com el Concert de l鈥橭BC a la platja, el Concert de la Merc猫 a la pla莽a de la Catedral i a Nou Barris o a la Sagrada Fam铆lia.

El seu primer director titular va ser Eduard Toldr脿, i des del setembre de 2015 ho 茅s Kazushi Ono, que tamb茅 茅s titular de l鈥橭rquestra Simf貌nica Metropolitana de T貌quio. Jan Willem de Vriend 茅s el principal director convidat. Altres titulars han estat Rafael Ferrer, Antoni Ros Marb脿, Salvador Mas, Franz-Paul Decker, Luis Antonio Garc铆a Navarro, Lawrence Foster, Ernest Mart铆nez Izquierdo, Eiji Oue i Pablo Gonz谩lez. Ha estat dirigida per Ata煤lfo Argenta, Herbert Blomstedt, Sergiu Celibidache, Sergiu Comissiona, Christoph von Dohn谩nyi, Rafael Fr眉hbeck de Burgos, Valeri Gu茅rguiev, Christopher Hogwood, Eliahu Inbal, Mariss Jansons, Clemens Krauss, Emmanuel Krivine, Jes煤s L贸pez Cobos, Witold Lutos艂awski, Peter Maag, Bruno Maderna, Yehudi Menuhin, Marc Minkowski, Michel Plasson, Georges Pr锚tre, Mstislav Rostrop贸vitx, Leonard Slatkin, Simone Young o Heitor Villa-Lobos.

Entre els solistes convidats destaquen Lang Lang, Janine Jansen, Daniel Barenboim, Anne-Sophie Mutter, Isaac Stern, Radu Lupu, Frank Peter Zimmermann, Arcadi Volodos, Pl谩cido Domingo, Montserrat Caball茅, Teresa Berganza, Al铆cia de Larrocha, Pinchas Zukerman, Martha Argerich, Joshua Bell, Gidon Kremer, Truls M酶rk, Vikt贸ria Mul路lova, Piotr Anderszewski, Gil Shaham, Rudolf Buchbinder, Joaqu铆n Ach煤carro, Claudio Arrau i Arthur Rubinstein.

En els m茅s de 70 anys de traject貌ria, l鈥橭rquestra ha programat nombroses estrenes i ha realitzat diversos enregistraments discogr脿fics amb Decca, EMI, Auvidis, Koch, Claves, Naxos, Telarc i BIS, entre altres, interpretant obres de Montsalvatge, Gerhard, Falla, D鈥橝lbert, Alb茅niz, Donh谩ny, Bart贸k, Bizet i Rodrigo. Entre aquests enregistraments trobem el Concierto de Aranjuez, amb la destacada solista de guitarra Xuefei Yang per a la discogr脿fica EMI, i les monografies d鈥橝lb茅niz i Garreta amb el segell Trit贸.

L鈥橭rquestra ha mantingut una activitat art铆stica continuada a l鈥檈stranger, amb gires per diferents pa茂sos d鈥橢uropa, 脌sia i els Estats Units, que li han perm猫s actuar en sales de renom com el Musikverein, el Wiener Konzerthaus, el Concertgebouw, el Royal Albert Hall, el Kennedy Center o el Carnegie Hall, i prendre part en festivals internacionals com el Proms, al Royal Albert Hall de Londres. A m茅s, a Barcelona i en del marc de la seva col路laboraci贸 amb el Gran Teatre del Liceu, ha tocat all脿, en versi贸 de concert, les 貌peres El Jugador, Daphne, La Flauta M脿gica, Rienzi, Il Tabarro, Una Voce in off i La voix humaine. El darrer gran comprom铆s internacional de l鈥橭BC s鈥檋a esdevingut el mes de juliol de 2019 on, durant cinc setmanes, ha dut a terme una gira pels principals escenaris del Jap贸 per interpretar l鈥櫭瞤era Turandot de Puccini en una versi贸 escenificada signada per 脌lex Oll茅 (La Fura dels Baus) i diversos programes simf貌nics.

L鈥橭BC est脿 integrada en el Consorci de l鈥橝uditori i l鈥橭rquestra, format per la Generalitat de Catalunya i l鈥橝juntament de Barcelona.

ATENCI脫

Aquest concert 茅s gratu茂t per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L鈥橝uditori Digital. Si ja tens un compte a la plataforma, nom茅s has d鈥檌ntroduir les teves credencials. Si no 茅s aix铆, registra鈥檛 abans.


ATENCI脫

Has acabat de veure la previsualitzaci贸 del v铆deo. Si vols veure el v铆deo sencer, el pots comprar individualment (video_price鈧), o comprar una subscripci贸 amb acc茅s il路limitat als concerts des de 7,99鈧 al mes.


SUBSCRIU-TE PER 7,90 鈧 AL MES

Est脿s a punt d'adquirir aquest v铆deo per video_price 鈧. T'informem que et pots subscriure per 7,90鈧 al mes i gaudir de tots els continguts amb acc茅s il路limitat. Vols continuar amb aquesta transacci贸?