Ton Koopman

Ton Koopman ©Hans Morren
BIOGRAFIA

Nascut a Zwolle (Països Baixos), va estudiar orgue, clavicèmbal i musicologia al Conservatori d’Amsterdam on va ser guardonat amb el Premi a l’Excel·lència en ambdós instruments. Els seus estudis es van centrar en la música barroca, amb especial atenció per J. S. Bach i D. Buxtehude i ben aviat es va convertir en una important figura dins el moviment de la interpretació historicista.

Com a organista i clavecinista Ton Koopman ha aparegut a les sales de concert més prestigioses d’arreu del món i ha tocat amb els millors instruments històrics d’Europa.

Als 25 anys va crear la seva primera orquestra barroca; l’any 1979 va fundar l’Orquestra Barroca d’Amsterdam i seguidament l’Amsterdam Baroque Choir. Ambdós ensembles units com a Amsterdam Baroque Orchestra & Choir aviat van aconseguir fama internacional com una de les millors formacions amb instruments històrics. Han actuat al Concertgebouw d’Amsterdam, al Théatre des Champs-Elysées i la Salle Pleyel de París, al Barbican i al Royal Albert Hall de Londres, al Musikverein i al Konzerthaus de Vienna, a la Philharmonie de Berlín, al Lincoln Center i el Carnegie Hall de Nova York, entre moltes altres sales d’arreu del món.

Entre els seus projectes més ambiciosos destaca l’enregistrament complet de les cantates de Bach, premiat amb el Deutsche Schallplattenpreis Echo Klassik, el BBC Award, el Premi Hector Berlioz i va ser també nominat als premis Grammy i Gramophone. L’any 2005 va iniciar un projecte per enregistrar l’òpera Omnia de Buxtehude, que consisteix en un total de 30 discs, l’últim dels quals es va publicar el 2014.

És president de la Societat Internacional Dieterich Buxtehude. L’any 2006 va ser guardonat amb el premi Bach de la ciutat de Leipzig, el 2012 amb el premi Buxtehude de la ciutat de Lübeck i el 2014 va rebre el premi Bach de la Royal Academy of Music a Londres. El 2016 va ser nomenat professor honorífic de la Musikhochschule de Lübeck i Linz, i el 2017 va ser guardonat amb el prestigiós premi Edison Classical Award. Des de 2019 és també president del Leipzig Bach Archive.

En els últims anys ha actuat com a director convidat amb les orquestres de renom com  la Filharmònica de Berlin, la Concertgebouw d’Amsterdam, la Filharmònica de Nova York, la Filharmònica de Munich, les Simfòniques de Chicago i Boston, la Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera, la Simfònica de Vienna, així com les orquestres de Philadelphia, San Francisco, Cleveland, etc.

Ha enregistrat un gran quantitat de discs per a Erato, Teldec, Sony, Deutsche Grammophon i Philips. L’any 2003 va fundar el seu propi segell Antoine Marchand.

Ha editat la integral dels concerts d’orgue de Händel per a Breitkopf & Härtel i recentment ha publicat noves edicions del Messies de Händel i del Das Jüngste Gericht de Buxtehude per a Carus Verlag.

És professor emèrit a la Universitat de Leiden, membre honorífic de la Royal Academy of Music de Londres i director artístic del Festival Itinéraire Baroque.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?