ROBERT SCHUMANN
Zwickau, Alemanya 1810 – Endenich, Alemanya 1856

Adagio i Allegro en La bemoll, op. 70

(1849)

 

GUILLEM PALOMAR

Lichtjagd per a trompa i piano

(2021) – Estrena nacional

 

MARK SIMPSON
Liverpool 1988

Nachtstück per a trompa i piano

(2021) – Estrena nacional – Obra encàrrec del Barbican Centre de Londres i ECHO

 

JANE VIGNERY
Gant, Bèlgica 1913 – 1974

Sonata per a trompa i piano, op. 7

(1948)

Allegro
Lento ma non tanto
Allegro ben moderato

 

La durada aproximada del concert serà de 45 minuts

BEN GOLDSCHEIDER, trompa

ECHO Rising Star, nominat pel Barbican Centre de Londres

 
GIUSEPPE GUARRERA, piano
COMENTARI

per Alba Nogueras

Diuen que Clara Schumann va qualificar de brillant, fresc i apassionat l’op. 70 del seu marit, l’Adagio i allegro en La b –primerament titulat Romanze i Allegro–, una obra que aprofundeix en els límits dels registres en la primera part i juga amb l’agilitat de la trompa en la segona. Es tracta d’una obra plena de colors que demana una gran flexibilitat interpretativa per entendre i abraçar els diferents caràcters, sovint contraposats i molt canviants, als quals arriba l’obra: en alguns moments brillants i alegres; en d’altres, foscos i profunds.

En un segon bloc del concert, tindrem l’ocasió de presenciar dues estrenes nacionals. D’una banda, Lichtjagd (2021) de Guillem Palomar; de l’altra, Nachtstück (2021) de Mark Simpson. Finalment, clausurarà el recital la compositora belga Jane Vignery amb la que és, segurament, la seva obra més coneguda: la Sonata per a trompa i piano, op. 7 (1948). De gran bellesa i optimisme –i estructurada en tres moviments: allegro, lento ma non troppo i allegro ben moderato–, construeix un diàleg entre els dos instruments i els situa en un mateix pla: el piano no es limita a acompanyar, sinó que lidera el transcurs de l’obra amb un caràcter pràcticament dramatúrgic i deixa a la trompa la possibilitat de respondre amb l’emoció que precisi l’intèrpret. D’altra banda, es tracta d’una obra que demana al solista un gran domini tècnic.

Ben Goldscheider, trompa, a més d’haver rebut diversos reconeixements aquesta temporada ha estat nominat als ECHO Rising Stars, i ha debutat amb lOrquestra Simfònica de la BBC, dirigida per Sakari Oramo, al Barbican. L’acompanya al piano Giuseppe Guarrera, membre del Barenboim-Said Akademie de Berlín i guanyador, entre altres guardons, del premi del Klavierfestival Ruhr destinat a joves artistes emergents.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?