JOHANN SEBASTIAN BACH
Eisenach, Alemanya 1685 – Leipzig 1750

Toccata en Sol, BWV 916

(c. 1714)

 

SOFIA GUBAIDULINA
Čistopol’, Rússia 1931

Toccata-Troncata

Invention

 

ALEKSANDR SKRIABIN
Moscou 1872 – 1915

Estudi en Fa # major, op. 42 n. 3

Estudi en Fa # major, op. 42 n. 4

Estudi en do # menor, op. 42 n. 5

Estudi en Mi b major, op. 42 n. 8

Sonata n.4, op. 30

Dos poemes, op. 69

Sonata n. 5, op. 53

 

La durada aproximada del concert serà de 45 minuts

COMENTARI

per Alba Nogueras

«No em puc imaginar una vida sense Bach», comentava Eudald Buch en una entrevista, i és així com comença el seu recital per al Festival Emergents. N’escoltarem la Toccata en Sol, BWV 916 (c. 1714), l’última de les set tocates escrites originalment per a clavicèmbal i inusualment virtuoses. Notarem la influència del pare del Barroc en les obres Toccata-Troncata i Invention de la compositora russa Sofia Gubaidulina, de caràcter energètic però contingut, que combinen les tècniques contrapuntístiques tradicionals amb el llenguatge musical modern.

Seguirem amb una segona part dedicada a Aleksandr Skriabin, de qui enguany celebrem el 150è aniversari del seu naixement: un compositor de gran importància per al jove pianista. Buch interpretarà els números 3, 4, 5 i 8 d’un dels estudis més importants del compositor, l’op. 42. La quarta sonata, que escoltarem a continuació, marca un període de transició ja amb una influència filosòfica molt notable: just després d’acabar la partitura, va escriure uns versos que parlaven d’un vol joiós i lliure de l’home cap a una estrella que brillava, immensa, amb dolçor. A aquesta peça, la seguirà l’op. 69, Dos poemes de caràcter oníric, aeri i capriciós, amb arabescos salvatges i reminiscències iròniques. Finalment, el concert es clausurarà amb la Sonata n. 5, op. 53, en què trenca de manera definitiva amb la forma clàssica de la sonata i juga amb els límits de la tonalitat. Ell mateix descrivia aquesta obra com «un gran poema per al piano».

Eudald Buch, premiat enguany amb El Primer Palau, s’ha format a l’Escolania de Montserrat, amb Vladislav Bronevetski a l’ESMUC, amb Elisso Virsaladze a Moscou i, actualment, amb la professora Virsaladze a Fiesole (Florència). Ha actuat en diverses sales i festivals de casa nostra, però també en festivals internacionals i, aquesta temporada, destaca el seu debut a l’Auditorio Nacional de Madrid.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?