JOHANNES BRAHMS
Hamburg 1833 – Viena 1897

Sonata per a violí n. 2 en La major, op. 100

(1886)

 

TEBOGO MONNAKGOTLA
Uppsala, Suècia 1972

Companion (seasons)

(2021) – Estrena nacional, coencàrrec de Konserthuset Stockholm i ECHO

 

MAURICE RAVEL
Ciboure, França 1875 – París 1937

Tzigane

(1924)

 

La durada aproximada del concert és de 45 minuts

JOHAN DALENE, VIOLÍ

ECHO Rising Star, nominat pel Knoserthuset d’Estocolm

 
NICOLA EIMER, PIANO
COMENTARI

per Alba Nogueras

La més curta, la més lírica i la més difícil de les sonates per a violí de Brahms és la Sonata per a violí n. 2 en La, op. 100, de vegades anomenada “Thun” perquè va ser allà, a Suïssa, on es va compondre. Això va ser durant un estiu summament prolífic durant el qual també va escriure dues obres més de cambra molt apreciades. És una obra radiant i molt lírica, dividida en tres moviments, que reflecteix el bon humor del compositor durant aquella estada estival: un allegro amabile líric i relaxat, un andante tranquillo que es divideix en dues parts i un allegretto grazioso que comença amb elegància, però que a mig moviment esclata amb una força passional i torna, finalment, a la tranquil·litat de l’obertura.

Farem un breu parèntesi per gaudir de Companion (seasons) de la sueca Tebogo Monnakgotla, especialitzada a fer servir la poesia en la seva música, que la compositora considera una «gran font d’inspiració». Es tracta d’una obra d’encàrrec del Konserthuset Stockholm i l’ECHO que esdevindrà, en aquest cas, una estrena nacional.

El concert es clourà com un espectacle pirotècnic, amb una obra que demana un virtuosisme excepcional: la rapsòdia hongaresa Tzigane de Maurice Ravel, d’harmonia exòtica i ritmes trepidants, inspirada en la improvisació gitana. L’obra, que es va estrenar a duo amb piano i que, uns mesos més tard, es va presentar en versió per a orquestra, està dedicada a la violinista Jelly d’Arányi, a qui el compositor va sentir interpretar una obra de Béla Bartók, pare espiritual de la música clàssica hongaresa del s. XX, uns mesos abans.

Cada any, l’ECHO (European Concert Hall Organisation) escull un grup d’artistes joves i de talent extraordinari per oferir-los un reconeixement excepcional i apropar-los al públic internacional. Aquest ha sigut el cas de Johan Dalene, jove violinista que, a més, ha format part de la BBC New Generation Artist d’aquestes dues últimes temporades. L’acompanyarà la pianista Nicola Eimer, d’una trajectòria molt destacable que inclou premis i reconeixements als concursos de  Dudley, John Lill i de la Royal Overseas League.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?