CONCERT DEDICAT A LA MARATÓ

 

CAMILLE SAINT-SAËNS
(París 1835 – Alger 1921)

Preludi de l’Oratori de Nadal, op.12

(1858) – Arranjaments de Jos van de Braak – 3′

 

JOHN RUTTER
(Londres 1945)

The Gift of Life

El regal de viure – (2015) – 40’

I will Sing with the Spirit

Cantaré amb l’esperit – (1994) – 3’

Look at the World

Mira el món – 5’

Joy to the World

Joia en el món – 3’ 

Arranjaments de Paul Noble

BANDA MUNICIPAL DE BARCELONA
CORAL CANTIGA
CORAL SANT JORDI
JOSÉ R. PASCUAL-VILAPLANA, DIRECCIÓ

 

CLARINETS Àngel Errea, concertino / José Miguel Micó, solista / Natàlia Zanón, solista / Joana Altadill / Eduard Betes / Valeria Conti / Joan Estellés / Victòria Gonzálvez / Montserrat Margalef / Manuel Martínez  / Javier Olmeda / José Joaquín Sánchez / Antonio Santos / Joan Tormo / Javier Vilaplana, requint / Martí Guasteví, clarinet alt / José Vicente Montesinos, clarinet baix  SAXÒFONS Maurici Esteller, alt / Dani Molina, alt solista / Marta Romero, alt / Ernest Orts*, tenor / José Jaime Rivera, tenor / Joan Soler, baríton  FLAUTES Manuel Reyes, solista / Paula Martínez / Josep Maria Llorens, flautí  OBOÈS Pilar Bosque, solista / David Perpiñán / Carla Suárez, corn anglès  FAGOTS Daniel Ortuño, solista / Laura Guasteví*  TROMPES Oleguer Bertran, solista / Manuel Montesinos / Josep Miquel Rozalén / Claudia Cobos* / Alejandro Gil*  TROMPETES I FISCORNS Patricio Soler, solista / Maurici Albàs / Santiago Gozálbez / Jesús Pascual / José Joaquín Salvador  TROMBONS Emilio Almenar / Francesc Ivars / Héctor Penades / Francisco Palacios, baix  BOMBARDINS Rubén Zuriaga, solista / David Pantín  TUBES Antonio Chelvi, solista / Francisco Javier Molina  CONTRABAIXOS Enric Boixadós / Antoni Cubedo  TIMBALES Ferran Carceller, solista  PERCUSSIÓ Mateu Caballé, solista / Ferran Armengol / Alejandro Llorens / Mario Garcia*  ARPA Laura Boschetti*

DIRECTOR TÈCNIC Joan Xicola
COORDINADORA EXECUTIVA Susanna Gamisel 
ENCARREGAT DE LA BANDA Josep Miquel Rozalén
ARXIVER Àlex Fernández
SERVEIS AUXILIARS Airun Serveis Culturals 

 * Col·laborador

COMENTARI

per Mònica Pagès

DOS CORS PER A UN NADAL

L’oratori és una forma musical que sorgí a Itàlia en temps de la Contrareforma i que té diversos actes, una obertura, recitatius, àries i cors; és a dir, la mateixa estructura que una òpera. L’única diferència és que tracta temàtica religiosa i que, a l’hora de ser interpretada, no li calen decorats ni vestuari ni una actuació dramàtica dels cantants. Per tant, estem davant d’un gènere en si mateix que té obres mestres de referència, com el Messies de Georg Friedrich Händel o L’oratori de Nadal de Johann Sebastian Bach, que han perdurat al llarg dels segles i que van influir molts compositors posteriors.

Precisament va ser L’oratori de Nadal que inspiraria el que Camille Saint-Saëns va compondre l’any1858, quan aquest gran compositor del Romanticisme francès només tenia vint-i-tres anys. És una obra que consta de deu parts, de les quals sentirem la primera, el “Preludi a l’estil de Bach,” com ell mateix va indicar a la partitura. Es va estrenar el 24 de desembre d’aquell any a l’església de La Madeleine de París amb el mateix Saint-Saëns com a director.

En aquest preludi o música introductòria, es presenta l’escena en què tindrà lloc el naixement de Jesús, amb els pastors guardant els seus ramats; per això, la primera frase de l’orgue sona com una senzilla tonada del flabiol d’un d’aquests pastors. La versió que avui sentirem és un arranjament de la partitura original per a orquestra de corda que, amb la sonoritat dels instruments de vent, ofereix una musicalitat plena d’emoció i de llum a través d’una línia melòdica que ens evoca Bach de manera fervorosa.

Després d’aquesta obra que inicia la celebració musical del Nadal que ens proposa la Banda Municipal de Barcelona sentirem una obra coral del celebrat compositor britànic John Rutter. El regal de viure que ens fa també és una celebració –en aquest cas de la vida al nostre planeta i de la seva creació–, a través d’una tria de diversos textos sagrats i alguns de propis que posen lletra a un “Himne al creador de la llum”, el càntic central d’aquesta obra moderna composta per a doble cor.

Seguiran altres peces musicals religioses d’aquest mateix compositor, com la que posa música al versicle 14:15 de la Carta als corintis Cantaré amb l’esperit. I clouran aquest concert que compta amb la participació de dues corals catalanes emblemàtiques les cançons Mira el món i Joia en el món, que culminaran aquesta celebració del Nadal que cada any renovem.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?