The Art of Sweeping Things

Tàlveg:
Marcel·lí Bayer, saxo baríton
Ferran Fages, guitarra elèctrica
Oriol Roca, bateria

COMENTARI

per Alfredo Costa Monteiro

Tàlveg. Darrere d’aquest enigmàtic nom, trobem tres dels músics més experimentats de l’escena barcelonina, i que, amb només tres anys de treball en comú, han sabut materialitzar una manera molt personal d’encarar la improvisació i, fins i tot, de transcendir-la. Una molt eficient barreja d’individualitat i d’entesa comuna.

El mètode és escrupolós, les formes, precises i el so, generós. Saben construir arquitectures sòniques que van més enllà dels gèneres i desfan la necessitat de classificació. So en el seu sentit més directe, concís i alhora essencial.

Però, si parlem de mètode és justament perquè el procediment és la pedra angular de tot aquest edifici; amb acotacions implícites que mai s’endevinen, però que suporten cada gest i cada intervenció, el so circula com un sol flux fet d’intrigants i captivadores textures. Les composicions o, potser més ben dit, improvisacions canalitzades es generen amb una acurada concentració i una visió límpida del so global, que permet airejar les intervencions i deixar més espai a l’oient per a la interpretació. Per fer-l’ho participar plenament en l’experiència.

I «espai» és la paraula que curiosament ve al cap en escoltar aquesta música; i tot seguit, la paraula «àrid». Encara que a vegades l’espai estigui saturat, intuïm que ho és amb plena consciència; de la mateixa manera que aquesta aridesa imaginativa, de vegades reduïda a uns pocs harmònics, s’amplia amb grunyits i esclats que acaben inundant l’espai de descàrregues sonores.

El treball sobre l’escolta és absolutament fonamental en aquest trio. Per distribuir millor les energies, cada contribució està dosificada de manera estratègica; propera a la forma de l’oratori, però sense la solemnitat ni la religiositat que el caracteritza, cada peça alterna possibles combinatòries, no només per destacar i expandir millor els timbres i les atmosferes, sinó també per no esgotar la forma. Aquesta alternança obre l’escolta, elimina l’expectativa i fa que l’atenció no abaixi mai la guàrdia. Quan arriba la tempesta, és benèfica i alhora brutal; i aviat, esdevé catarsi.

Tàlveg posseeix l’energia del power trio i, a més a més, la intel·ligència de la proporció; cada instrument té l’espai necessari per poder afirmar-se sense haver de fer-se un lloc entre els altres; com si tots tinguessin les portes obertes per manifestar-se, però només en moments molt concrets. I cada vegada que apareixen sols, la seva presència sembla incondicional i fa que no trobem mai a faltar els altres.

Aquí, el rigor estructural supera els ànims més viscerals, sense cap mena d’ostentació; però, així i tot, hi ha força orgànica en aquesta estructura. Una travessia emocionalment intensa amb rumb per descobrir, que, sense cap mena de dubte, activa la imaginació.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Play. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?