OBC: Ramificacions
Orquestra   OBC
Director   Ludovic Morlot

DIVENDRES, 27 DE NOVEMBRE DE 2020 | SALA 1 PAU CASALS

Programa de mà

Programa

XERRADA PRÈVIA: Javier Pérez Senz entrevista a Sofía Martínez

WOLFGANG AMADEUS MOZART: Concert per a piano i orquestra n. 23 en La, KV. 488 (c. 1784-86) 25′
SOFÍA MARTÍNEZ: Homenaje a Ligeti (2020) 6′ – Estrena mundial
GYÖRGY LIGETI: Ramifications per a orquestra de cordes (1968) 10′
BÉLA BARTÓK: Música per a cordes, percussió i celesta, Sz.106 (1936) 28′

La música hongaresa del segle XX té dos noms indefugibles: Béla Bartók i György Ligeti. El primer beu de la font infinita del folklore local, no només per catalogar-lo i estudiar-lo, sinó com a punt de partida per transformar les estructures de la tradició clàssica austrohongaresa i elaborar un llenguatge musical propi i innovador que resulta imprescindible per entendre el segle passat. La Música per a corda, percussió i celesta, elaborada seguint les pautes de la proporció àuria, és una de les obres més reconegudes de l’autor.

La manipulació intervàlica per a la creació d’escales i modes propis –i allunyats de la tonalitat clàssica– de Bartók és una baula compartida amb György Ligeti. Autor d’una generació posterior a la de Bartók i testimoni de la barbàrie de la meitat del segle XX, Ligeti assimila de manera heterodoxa tots els «ismes» posteriors al 1945 i els processa d’una manera única i inconfusible. Ramifications és un treball del color de blocs sonors fluctuants elaborat a partir de l’alteració del temperament igual.

Completen el programa l’estrena absoluta d’Homenaje a Ligeti, de Sofía Martínez, i el Concert per a piano n. 23 de Wolfgang Amadeus Mozart, obra amb una factura de gran maduresa i un lirisme ingent, del qual l’Adagio central ha esdevingut un cim del repertori clàssic.

Intèrprets

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Ludovic Morlot, director
Javier Perianes, piano

Amb el suport de

Institut Ramon Llull
OBC: Ramificacions
Orquestra   OBC
Director   Ludovic Morlot

DIVENDRES, 27 DE NOVEMBRE DE 2020 | SALA 1 PAU CASALS

Programa de mà

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Digital. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?