OBC: Ramificacions
Orquestra   OBC
Director   Ludovic Morlot

DIVENDRES, 27 DE NOVEMBRE DE 2020 | SALA 1 PAU CASALS

Programa de mà

Programa

XERRADA PRÈVIA: Javier Pérez Senz entrevista a Sofía Martínez

WOLFGANG AMADEUS MOZART: Concert per a piano i orquestra n. 23 en La, KV. 488 (c. 1784-86) 25′
SOFÍA MARTÍNEZ: Homenaje a Ligeti (2020) 6′ – Estrena mundial
GYÖRGY LIGETI: Ramifications per a orquestra de cordes (1968) 10′
BÉLA BARTÓK: Música per a cordes, percussió i celesta, Sz.106 (1936) 28′

La música hongaresa del segle XX té dos noms indefugibles: Béla Bartók i György Ligeti. El primer beu de la font infinita del folklore local, no només per catalogar-lo i estudiar-lo, sinó com a punt de partida per transformar les estructures de la tradició clàssica austrohongaresa i elaborar un llenguatge musical propi i innovador que resulta imprescindible per entendre el segle passat. La Música per a corda, percussió i celesta, elaborada seguint les pautes de la proporció àuria, és una de les obres més reconegudes de l’autor.

La manipulació intervàlica per a la creació d’escales i modes propis –i allunyats de la tonalitat clàssica– de Bartók és una baula compartida amb György Ligeti. Autor d’una generació posterior a la de Bartók i testimoni de la barbàrie de la meitat del segle XX, Ligeti assimila de manera heterodoxa tots els «ismes» posteriors al 1945 i els processa d’una manera única i inconfusible. Ramifications és un treball del color de blocs sonors fluctuants elaborat a partir de l’alteració del temperament igual.

Completen el programa l’estrena absoluta d’Homenaje a Ligeti, de Sofía Martínez, i el Concert per a piano n. 23 de Wolfgang Amadeus Mozart, obra amb una factura de gran maduresa i un lirisme ingent, del qual l’Adagio central ha esdevingut un cim del repertori clàssic.

Intèrprets

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Ludovic Morlot, director
Javier Perianes, piano

Amb el suport de

Institut Ramon Llull
OBC: Ramificacions
Orquestra   OBC
Director   Ludovic Morlot

DIVENDRES, 27 DE NOVEMBRE DE 2020 | SALA 1 PAU CASALS

Programa de mà

ATENCIÓ

Aquest concert és gratuït per a tots aquells usuaris que estiguin registrats a L’Auditori Digital. Si ja tens un compte a la plataforma, només has d’introduir les teves credencials. Si no és així, registra’t abans.

ATENCIÓ

Has acabat de veure la previsualització del vídeo. Si vols veure el vídeo sencer, el pots comprar individualment (video_price€), o comprar una subscripció amb accés il·limitat als concerts des de 7,99€ al mes.

SUBSCRIU-TE PER 7,90 € AL MES

Estàs a punt d'adquirir aquest vídeo per video_price €. T'informem que et pots subscriure per 7,90€ al mes i gaudir de tots els continguts amb accés il·limitat. Vols continuar amb aquesta transacció?